Heb je al een styleprofiel?

Meld je aan met jouw Zalon-inlog

Ja
Nee
Outfit-inspiratie voor lichaamstypes vrouw

Lichaamstype: test & outfits

Vraag je je af: welk lichaamstype heb ik? Test jezelf aan de hand van de kenmerken hieronder. Appelfiguur, peerfiguur, zandloperfiguur of recht figuur: de stylisten van Zalon stylen alle figuurtypes met liefde in de outfits die bij ze passen.

Probeer Zalon

Wat is een somatotype?

Met somatotype wordt een specifieke manier bedoeld om je lichaamstype te bepalen. De indeling (ecto, meso of endo) wordt vooral gebruikt om te bepalen wat voor training en voeding bij je past. Sportliefhebbers of niet, onze stylisten zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in outfits! Daarom vertellen we je hier alles over vier figuurtypes voor vrouwen en welke items & outfits dat silhouet op z’n best uit laten komen.

Het appelfiguur

Lichaamstypes vrouw: kleding voor het appelfiguur

Om je lichaamstype te bepalen kijken we naar het silhouet van je lichaam. In het geval van het appelfiguur beginnen we met het bovenlichaam. Is dat voornamelijk rond, door volle borsten, een niet zo zichtbare taille en wat bredere schouders? Dan komt jouw lichaamstype waarschijnlijk het meeste overeen met het ronde type, ook wel type O genoemd. Dit figuurtype heeft vaak lange benen en relatief smalle heupen.

Figuurtypes vrouwen: kenmerken van het appelfiguur

Appeltje eitje

Als appelfiguur staan kleedjes en hemdjes met V-hals je doorgaans heel mooi. De uitsnede creëert een verticale lijn, waardoor je je bovenlichaam optisch verlengt. Hetzelfde effect hebben cardigans met een gedrapeerde revers en bovenkleding met omslag of wikkeleffect. Wat betreft onderkleding zullen broeken met straight of slim fit je waarschijnlijk comfortabel zitten. Jouw lichaamstype heeft doorgaans lange benen, die je mooi kunt benadrukken met wijduitlopende broekspijpen of een A-lijn rok.

Laat je stylen

Het zandloperfiguur

Lichaamstypes vrouw: kleding voor het zandloperfiguur

Hier is je taille een goed begin om je lichaamstype te bepalen. Heb je een zandloperfiguur, dan is je taille smaller dan je schouders en heupen. Die laatste twee zijn dan weer ongeveer even breed. Door je gedefinieerde taille wordt het zandloperfiguur ook wel type X is genoemd.

 Figuurtypes vrouwen: kenmerken van het zandloperfiguur

Handen in de zij

Bij dit lichaamstype ligt de focus dus op je taille. Laat je die graag zien, dan zijn kokerjurken en -rokken zeker items om in je kast te hebben liggen. Door de getailleerde fit volgen ze de contouren van je silhouet. Deze kleedjes en rokken zijn heel geschikt voor je zakelijke garderobe, maar je stylist laat je ook graag zien hoe je ze tot een meer casual look combineert. Ben je meer een broekenliefhebber, dan laten high waist jeans je taille mooi uitkomen.

Laat je stylen

Het peerfiguur

Lichaamstypes vrouw: kleding voor het peerfiguur

Dit figuurtype wordt ook wel lichaamstype A genoemd: een smal bovenlichaam, vaak met een bescheiden decolleté en een breder onderlichaam. Vrouwen met een peerfiguur hebben vaak relatief brede heupen, en stevige kuiten en dijen. Als lichaamstype-test kun je hier kijken naar je kledingmaten. Is je kledingmaat voor onderkleding groter dan voor bovenkleding? Grote kans dat je bij de peerfiguurtypes onder ons hoort.

Figuurtypes vrouwen: kenmerken van het peerfiguur

Van A tot Z

Opvallende prints of details en felle kleuren trekken de aandacht. Ben je trots op een bepaald deel van je lichaam, dan laat je die prints, details en kleuren precies daar terugkomen. Het is een handige stylingtip die onze stylisten sinds jaar en dag toepassen. Trots op je bovenlichaam? Een opvallende top it is! Ook met een beetje schoudervulling leg je de nadruk op je bovenlichaam, net als met een opvallende ketting of pofmouwtjes.

Laat je stylen

Het rechte figuur

Lichaamstypes vrouw: kleding voor het rechte figuur

Van alle figuurtypes is deze, de naam zegt het al, het meest rechte type. Schouders, borst, taille en heupen zijn bij dit lichaamstype ongeveer even breed. Door de rechte lijn van je silhouet wordt je bouw ook wel atletisch genoemd. Dat wordt nog eens versterkt doordat je als dit type vaak lange benen en stevige schouders hebt.

Figuurtypes vrouwen: kenmerken van het rechte figuur

Rechtlijnig

Doordat je van nature een recht figuur hebt, is het met dit lichaamstype leuk om te spelen met vormen. Met een A-lijn rok die naar onderen wijd uitloopt bijvoorbeeld, of door je bovenkleding uit verschillende laagjes te laten bestaan. Ook asymmetrische kleding, zoals off-shouldertops, geven je figuurtype volume. Rechte rokken complementeren je lange benen. Door een wat breder vallende croptop op een kokerrok te dragen, creëer je wederom speelse vormen. Je stylist helpt je graag met experimenteren!

Laat je stylen

Een passende outfit voor elk lichaamstype

Welk lichaamstype heb ik? Test jezelf met bovenstaande kenmerken om het antwoord te vinden. Overigens is het volstrekt normaal om niet exact bij een van de vier figuurtypes te passen. Je lichaamstype bepalen is voornamelijk handig om een globaal idee te krijgen van wat bij jou en je silhouet past. Een stylist van Zalon helpt je graag verder om een outfit te vinden die volledig is afgestemd op jouw figuur, en natuurlijk op je stijlvoorkeuren en je budget.